DAB+ Hoe werkt dat

DAB+ Hoe werkt dat

Hoe werkt DAB+?

Je kunt radio luisteren via de kabel, de ether en via internet. Voor mobiele ontvangst of ontvangst waar niet direct een kabelaansluiting of internet beschikbaar is, heb je ontvangst van etherzenders nodig. De analoge ether FM wordt op termijn opgevolgd door het Digital Audio Broadcasting+. DAB+ werkt volgens het Single Frequency Network principe, waarbij verschillende zendmasten dezelfde data op dezelfde frequentie uitzenden. Dit heet een multiplex-kanaal. Hierdoor zijn er geen signalen die met elkaar in conflict komen, in tegenstelling tot fm-radio. Iedere geschikte ontvanger splitst het signaal op in individuele zenders op waardoor er naar radiozenders kan worden geluisterd.

Nederland heeft verschillende DAB+ netwerken (o.a. één van de landelijke commerciële radiostations (VCR), één van de Nederlandse Publiek Omroep (NPO), één van de combinatie van regionale radiostations en één van het bedrijf Mobiele tv nl, ook worden tests met lokale omroepen uitgevoerd).

Op een radiostation stem je via DAB+ eenvoudig af. Als je de radio in gebruik neemt voer je een autoscan uit (en met regelmaat herhaal je deze autoscan). Vervolgens kun je je favoriete station op naam vinden.

Voor de ontvangst van de vele radiostations heeft u een digitale DAB+ radio nodig.
Deze is vaak ook nog voorzien van de mogelijkheid om FM te luisteren of om Bluetooth te streamen vanaf uw telefoon of tablet.
Inmiddels zijn er al vele merken die DAB+ radio's aanbiedeing in alle soorten en maten.

    10-10-2018 17:30     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.