Zelf je schotel uitrichten

Zelf je schotel uitrichten

Wanneer je deze zomer weer naar je vakantiehuisje vertrekt of met de camper of caravan op pad gaat is het fijn om vanaf je vakantiebestemming naar je favoriete Nederlandse tv-programma’s te kijken. Hiervoor heb je een schotelantenne nodig die je moet uitrichten.  

Je schotel uitrichten op vakantie, waarom is dat nodig?
Zit je op je campingstoeltje klaar voor de belangrijke voetbalwedstrijd of je lievelingsserie? Dan moet je er wel voor zorgen dat je schotel goed is uitgericht. Je schotel uitrichten is het afstellen van de schotel waarmee je het televisiesignaal ontvangt.

Stap 1: zorg ervoor dat je schotel vrij zicht heeft

Voordat je begint met het afstellen van je schotel, moet je een goede locatie voor ‘m vinden. Het is belangrijk dat de schotel ‘vrij zicht’ heeft op het zuiden. Dit betekent dat er geen objecten (zoals takken van een boom) mogen staan tussen de schotel en plek in de hemel waar de satellieten zich bevinden.


schotel uitrichten

Tip: De zon staat tussen 12.00 en 13.00 uur ongeveer op het zuiden. Je kan natuurlijk een kompas gebruiken. Mocht je dat niet hebben, dan kan je er bij je plaatselijke dealer , eentje aanschaffen.

Stap 2: kantelhoek instellen

De kantelhoek is de hoek waarin de schotel omhoog is gericht. Of anders gezegd: in welke hoek de schotel omhoog ‘kijkt’. De kantelhoek van de schotel is afhankelijk van waar je je in Europa bevindt, en kan je instellen met de gradenboog op de achterzijde van de schotel. In onderstaande tabel vind je de juiste hoek. Verticale kantelhoek CanalDigitaal

Dishpointer

Een handig hulpmiddel voor het bepalen van de "elevatie" van je schotel is dishpointer op https://www.dishpointer.com.

Stap 3: LNB afstellen

De LNB (ontvangstkop) aan de schotel hoort niet recht te staan, maar schuin. Hóe schuin precies, hangt af van waar je je in europa bevindt. Hoe preciezer je dit doet, hoe beter het signaal zal zijn dat je ontvangt. Gebruik de onderstaande mal en zet die op de witte bovenkant van de LNB. Draai de LNB zo totdat het lijntje van jouw locatie horizontaal staat. lnb skew

Stap 4: de schotel draaien

Als je klaar bent met de bovenstaande stappen kan je de schotel zelf gaan uitrichten. Zet alles klaar zodat je nauwkeurig kan richten.

  • Zet de ontvanger en televisie aan.
  • Sluit de kabel van de schotel aan op je ontvanger. Is de kabel (veel) te lang? Laat hem dan niet opgerold, maar rol hem uit. Zo voorkom je storing.
  • Zoek in het (installatie-)menu de signaalsterkte op, waar je dit vindt verschilt per ontvanger.
  • Zorg dat je, wanneer je aan de schotel draait, de televisie met de signaalsterkte kan zien (of vraag iemand om dit in de gaten te houden).
  • Bepaal het zuiden met behulp van een kompas of een app op je telefoon (180 graden).

Richt de schotel eerst pal op het zuiden. Draai hem langzaam naar links (gezien van achter de schotel), richting het oosten. Wanneer je de satelliet ASTRA 3 tegenkomt, zal de signaalsterkte omhoog springen. Draai de schotel nu voorzichtig zó, dat het signaal het hoogst is. Je hebt meestal 80% - 90% sterkte nodig om beeld te krijgen.

Stap 5: zenderlijst inladen

In het gebruikersmenu van de ontvanger laad je snel de laatste zenderlijst in. Zo zorg je ervoor dat de zenderlijst weer helemaal up-to-date is. Het inladen van de zenderlijst kan enkele minuten duren.

Stap 6: smartcard heractiveren

Als je Op Vakantie-pakket een tijd niet gebruikt is, dan zijn de rechten van je zenderpakket verlopen. Je kan je smartcard als volgt weer heractiveren:

  • Heb je een losse smartcard, plaats deze dan in je ontvanger.
  • Zet je ontvanger aan op NPO 1 HD en wissel niet van zender
  • Binnen een uur ontvangt de smartcard automatisch de juiste rechten.


Tv-kijken op vakantie?

Heb je nog geen tv-pakket voor op vakantie, maar wil je dit wel? 
Neem dan contact met ons op. Telefonisch of via mail
0115-530530 of  info@msat.nl of kijk eens op de website www.msat.nl

  er     23-03-2021 22:03     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.